100 fiksua arjen tekoa – Asuminen 3/3

Huomioin piikit sähkönkulutuksessa

Hiilivoimalat ovat kovilla sähkönkulutuksen ruuhka-aikoina, eli noin kello 7–9 ja 18–21. Tiesitkö, että näinä aikoina myös sähkön hinta on korkeampi? Vähentämällä sähkönkulutusta kulutuspiikkien aikana voit pienentää sähkölaskuasi sekä voimaloiden sähköntuotantotarvetta.

 

Vaihdan led-lamppuihin

Led-lampuissa yhdistyy kaksi huippuominaisuutta: ne kuluttavat vähemmän energiaa ja kestävät pidempään. Nykypäivänä erilaisiin valaisimiin sopivia vaihtoehtoja löytyy runsaasti, ja ne ovat jopa himmennettävissä. Olisiko aika vaihtaa lamput?

 

Ostan energiatehokkaat kodinkoneet

Pakastimissa, jääkaapeissa ja pesukoneissa on eroja. Vanhan laitteen hajotessa kannattaa panostaa uuteen energiatehokkaaseen laitteeseen, sillä se säästää sekä sähköä että rahaa.

 

Kiinnitän huomioita tyhjien tilojen lämpötilaan

Varastojen, huoltotilojen ja tyhjien huoneiden lämpötilaa laskemalla säästöjä saa aikaiseksi todella vaivattomasti. Älä turhaan lämmitä tiloja, joissa ei vietetä aikaa.

 

Lajittelen jätteet kierrätykseen

Jätteiden lajittelu on helppoa, fiksua ja tuottaa niin ympäristö- kuin kustannussäästöjä. Parhaimmillaan lajittelu on myös palkitsevaa ja hauskaa aivojumppaa.

 

Pesen vaatteita harvemmin

Moni meistä pesee vaatteita aivan turhaan, vaikka osittainen pesu tai tuuletus riittäisi usein aivan hyvin. Tuulettamalla vaatteita pidennät niiden käyttöikää jopa kolmanneksella.

 

Kytken laitteet katkaisijalla varustettuun jatkojohtoon

Jatkojohto on edullinen arjen pelastaja, jonka avulla sijoitat laitteen kuin laitteen juuri sinne, missä sitä tarvitset. Lisähyötyä saat, kun ostat ajastimella ja katkaisijalla varustetun jatkojohdon, jonka avulla voit kätevästi kytkeä virrat pois ilman lattialla konttaamista.

 

Pesen täysiä koneellisia

Moni kokee pyykkäämisen vaivalloiseksi ja aikaa vieväksi. Pesemällä täysiä koneellisia saat saman lopputuloksen ja säästät aikaa.

 

Ovatko elämäntapasi ympäristön puolella vai sitä vastaan? Pikatestin tuloksena saat sinulle räätälöityjä vinkkejä, joilla säästät aikaa ja rahaa sekä parannat elämänlaatuasi. Ja luonto kiittää!

Testaa, oletko uhka vai mahdollisuus Sitran sivuilta

Related Articles

Responses