100 fiksua arjen tekoa – Asuminen 1/3

Sitra tarjoaa 100 keinoa hyvään elämään maapallon kantokyvyn rajoissa. Teoilla voi paitsi parantaa elämänlaatuaan, myös vähentää arjen ympäristövaikutuksia. Ohessa asumiseen liittyviä tekoja tutustuttavaksi.

 

Kun rakennan, rakennan A-energialuokan puutalon

Puutalo edustaa perinteistä suomalaista rakentamista parhaimmillaan. Puutalojen rakentaminen tukee Suomelle elintärkeää metsäteollisuutta ja työpaikkoja. Puutalo on myös ympäristöystävällinen valinta, joka rakennetaan uusiutuvasta raaka-aineesta.

 

Lasken tyhjillään olevan kesämökin lämpötilaa

Suomessa on noin puoli miljoonaa mökkiä, jotka ovat tyhjillään talviaikaan. Siitä huolimatta niitä lämmitetään tarpeettoman paljon, vaikka vain 3–5 astetta ulkoilmaa lämpimämpi kuivanapitolämmitys riittäisi hyvin.

 

Ryhdyn energiatuottajaksi

Aurinko säteilee Suomessa saman verran kuin Keski-Euroopassa, esimerkiksi Saksassa, eli 1000 kilowattituntia jokaista neliömetriä kohden. Vaikka pelkkä aurinkoenergia ei riitäkään talouden tarpeisiin ympäri vuoden, kesällä sitä on mahdollista tuottaa jopa yli tarpeen.

 

Otan käyttöön ilmalämpöpumpun

Kaikista kodin energiatehokkuutta parantavista ratkaisuista ilmalämpöpumppu on kustannustehokkain. Talvella ilmalämpöpumppu lämmittää kodin tehokkaasti ja edullisesti, kun taas kesähelteillä se jäähdyttää huoneilmaa.

 

Otan käyttöön maalämmön

Maalämpö valitaan jopa puoleen uusista omakotitaloista, eikä ihme. Maalämpö on täysin uusiutuvaa ja edullista energiaa kotipihasta, ja sillä voi sekä lämmittää että jäähdyttää oman asunnon.

 

Ostan tuulisähköä

Tuulisähkön hyödyt eivät ole tuulesta temmattuja! Tuulivoima on yksi puhtaimmista tavoista tuottaa sähköä. Mitä enemmän tuulisähköä ostetaan, sitä enemmän tuulivoimaloita tarvitaan.

 

Hankin aurinkokeräimen

Lämmintä vettä tarvitaan ympäri vuoden. Kun asennat omakotitalon tai mökin katolle aurinkokeräimen, saat lämmintä käyttövettä ilmaiseksi.

 

Kun muutan, muutan pienempään

Iso asunto täyttyy helposti turhalla tavaralla, on työläämpi siivota ja kalliimpi ylläpitää. Muistathan, että kerrostalossa käytössäsi voi olla kaipaamiasi yhteistiloja esimerkiksi juhliin ja harrastamiseen.

 

Ovatko elämäntapasi ympäristön puolella vai sitä vastaan? Pikatestin tuloksena saat sinulle räätälöityjä vinkkejä, joilla säästät aikaa ja rahaa sekä parannat elämänlaatuasi. Ja luonto kiittää!

Testaa, oletko uhka vai mahdollisuus Sitran sivuilta

Related Articles

100 fiksua arjen tekoa – Asuminen 3/3

Planet Company tekee yritysten hyvät teot ja niiden yhteisvaikutuksen näkyväksi, mutta myös jokainen meistä voi tehdä hyviä tekoja omassa arjessaan ja molempia tarvitaan.

Sitra tarjoaa 100 keinoa hyvään elämään maapallon kantokyvyn rajoissa. Teoilla voi paitsi parantaa elämänlaatuaan, myös vähentää arjen ympäristövaikutuksia. Ohessa asumiseen liittyviä tekoja tutustuttavaksi.

Responses