Act

Kudokko – 100% linen 0% waste

Products (%)
100

Kudokkon missio on valmistaan tyylikkäitä, kestäviä ja monikäyttöisiä neuleita, jotka sopivat moneen tilanteeseen ja oikein yhdistelemällä kaikkiin sesonkeihin. Kaikki tuotteet valmistetaan Oulussa käsityönä zero waste- periaatteella. Materiaalinen käytetään ensiluokkaista eurooppalaista pellavaa. Pellavaneule on kestävä, kaunis ja helppohoitoinen.

Purpose

Käsityönä valmistetussa Kudokko-neuleessa on aina hippunen sekä boheemiutta että ylellisyyttä. Laadukkaan tuotteen tarjoamisen lisäksi haluan, että asiakkaani voivat olla varmoja, kuka neuleen on valmistanut ja millainen tuotantoprosessi neuleen takana on. Jokainen tuote on yksilö, ja jokainen neule valmistetaan huolella ja ajatuksella. Sosiaalisissa kanavissani jaan paljon materiaalia eri työvaiheista, ja näin myös asiakkaat pääsevät vaikuttamaan tuotteiden syntyyn.

Haluan olla omalta osaltani nostamassa suomalaista käsityötä sille kuuluvaan arvoon ja levittämässä tietoisuutta siitä, kuinka kestävästä materiaalista käsityönä valmistettu tuote ei synnytä jätettä!

Results

Kudokko haluaa näyttää, että käsityö voi olla tyylikästä ja muuntuvaa –kestävää muotia parhaimmillaan. Zero waste- periaattella tapahtuva tuotanto tapahtuu luonnostaan, koska tuotantotapa on käsityötä ja suunnitteluprosessi zero waste- ajattelua kunnioittava.

Toistaiseksi tuotantoon ei kulu edes sähköä, sillä Kudokkon neulekoneet ovat manuaalisia. Pakkausmateriaaleina käytän kierrätettäviä postituskoteloita, ja tuotteet pakataan täysin muovittomasti.

Kudokkon neuleet valmistetaan eurooppalaisesta pellavasta. Kasvina pellava ei ole kranttu, ja sen kasvatus vaatii huomattavasti vähemmän luonnonvaroja ja lannoitusta kasvaakseen kuin esimerkiksi puuvillan kasvatus. Tuotantoprosessissa myös hyödynnetään liki kaikki kasvin osat, ja jäännösmateriaalista kuten pellavapölystä valmistetaan massaa, jota käytetään setelien painatukseen ja kuitulevyn valmistukseen. Pellavakuitujen uuttaminen on mekaaninen prosessi, jossa ei tarvita kemikaaleja.

Pellavaneule on helppohoitoinen, se hylkii luonnostaan likaa, ei nyppyynny ja pysyy raikkaana tuulettamalla. Pellavaneuleen pesuväli on noin n. 2 kk, joten sen käyttö säästää myös vettä.

Valmistusprosesissa syntyy jätteenä vain muutama alle 5cm langan pätkä per tuote. Mitään muuta jätettä tuotteiden valmistuksessa ei synny. Käytännössä tuotteet ovat siis 100% zero waste tuotteita.

Implementation

Kaikki Kudokko- neuleet valmistetaan käsityönä Oulussa. Tuotteet neulotaan muotoonsa neulekoneella, joten leikkuujätettä ei synny ja arvokas pellavalanka käytetään viimeiseen asti. Ylijäämälangoista, valmistetaan pientuotteita kuten rannekkeita tai koruja. Tuotteet valmistetaan lähes yksinomaan tilausten perusteella, jolloin myöskään tuotehävikkiä ei pääse syntymään, ja asiakkaalla on mahdollisuus toivoa tuotteeseen pieniä muutoksia. Tämä mahdollistaa sen, että tuote on entistäkin rakkaampi käyttäjälleen ja sitä käytetään ahkerasti.

Hyvinsäilynyt neule voidaan myös purkaa ja neuloa siitä jotain uutta.

Neulomisen jälkeen tuotteisiin kiinnitetään tuotemerkki, joka on vegaanista nahkaa. Merkki kiinnitetään käsin samalla pellavalangalla kuin mistä tuotteet neulotaan, pystyn siis hyödyntämmän tässä vaiheessa ne 10cm lankapätkät, joita joskus neuloessa (esim. työtä aloittaessa tulee). Tuotteet käyvät viimeistyspesussa ja pesuaineena Kudokkossa käytetään suomalaisen pienyrityksen myrkyttömiä, luontoa kuormittamattomia pyykinpesuaineita. Näitä ekologisia pyykinpesuaineita ohjaan myös asiakkaitani käyttämään, ja niitä saakin ostettua verkkokaupastani.

Impact
Excitement
Replicability
Waiting for the first expert review.

Responses