Act

Raisio – Hävikistä herkuksi: tuotannon sivuvirroista ja hävikkitomaateista syntyi yhteistyöllä herkullinen maustekastike

Products (pcs)
1 400

Raision ja Nordic Umami Companyn yhteistyössä selvitettiin Raision kasvipohjaisten tuotteiden tuotannosta syntyvien sivuvirtojen hyödyntämismahdollisuuksia luonnollisen umamin valmistuksessa. Tuotannon sivuvirroista ja hävikkitomaateista syntyi ´Härkis® tomaattinen maustekastike`, joka jaettiin kuluttajille tuotenäytteenä kesällä 2023.

Purpose

Raisiolla ja Nordic Umami Companyllä on sama tavoite: kestävän ruokajärjestelmän edistäminen. Raisio keskittyy kasvipohjaisiin ja sydänterveellisiin tuotteisiin ja Nordic Umami Company puolestaan kehittää elintarviketeollisuuden sivuvirroista vegaanisia makukomponentteja, esimerkiksi umami-tuotteita, valmistaen kasvipohjaisista proteiineista puuttuvaa ”lihaisaa” makua. Maailmanlaajuisesti jopa 14 % syömäkelpoisesta ruuasta heitetään pois ennen kuin se edes ehtii kauppaan*. Tämä vastaa miljardeja tonneja ruokaa joka vuosi, joten kaikki hävikin estämiseksi tehtävä työ on tärkeää.

Me Raisiolla pyrimme siihen, että kuluttajat voivat valita Raision tuotteet hyvällä omallatunnolla: mietimme sekä tuotteiden terveellisyyttä että niihin liittyviä lukuisia vastuullisuusnäkökulmia – pitäen mielessä kuitenkin tärkeimmän kuluttajan valintoja ohjaavan tekijän eli tuotteiden maun. Kasvipohjaisen syömisen suurin este on maku, ja siksi haluamme olla kehittämässä ratkaisuja, joilla kasvipohjainen syöminen olisi lähestyttävämpää ja entistä useampaa kuluttajaa kiinnostavaa.

*Lähde: UN Food & Agriculture Organization, Food Loss Index.

Results

Yhteistyöhankkeen lopputuloksena syntyi ´Härkis® tomaattinen maustekastike`, joka jaettiin kuluttajille tuotenäytteenä kaupoissa Härkis®-tuotteiden yhteydessä. Hankkeessa hyödynnettiin Raision tehtaiden tuotannosta syntyviä sivuvirtoja: tomaattisen maustekastikkeen raaka-aineet eli härkäpavun kuoret, kauralese ja kaurajauho ovat sivuvirtoja eli raaka-aineet ovat syntyneet muun tuotannon yhteydessä. Tomaatit puolestaan olivat hävikkitomaatteja. Yhteistyö lisäsi kummankin yrityksen kokemuksia uusista raaka-aineista ja tulevaisuuden mahdollisuuksista ratkaista kasviproteiinituotteiden makuun liittyviä haasteita.

Implementation

Olemme ruokamurroksessa suurten asioiden äärellä: sekä ihmisten terveys että maapallon kantokyky vaativat muutoksia syömiseemme, mutta muutos vie aikaa. Ruokamurrosta ei pysty kukaan toteuttamaan yksin, vaan toimiva ruokaketju syntyy yhteistyöllä, yhdessä innovoimalla. Muutokseen tarvitaankin sekä suuria että pieniä yrityksiä. Nordic Umami Companyn ja Raision yhteistyössä yhdistyvät start-up-yrityksen ja pitkään alalla toimineen elintarviketeollisuusyrityksen osaamiset.

Yhteistyö Nordic Umami Companyn kanssa on yksi esimerkki siitä, että hävikistä saa aikaan herkkuja. Nordic Umami Companyn kehittämä, umamia erilaisista kasvipohjaisista raaka-aineista tuottava teknologia perustuu luonnon omiin prosesseihin.

Hävikin vähentäminen on yksi Raision vastuullisuusohjelman keskeisistä tavoitteista. Ensisijainen tavoitteemme on ennaltaehkäistä hävikkiä: haluamme parantaa prosesseja ja toimintatapoja niin, että hävikkiä syntyy mahdollisimman vähän. Jos hävikkiä syntyy, tavoitteemme on, että myytäväksi kelpaamaton, mutta kuitenkin syömäkelpoinen ruoka päätyy takaisin ruokaketjuun ja syömäkelvoton hävikki puolestaan muuhun käyttöön.

´Härkis® tomaattinen maustekastike’ -tuotteen 1400 pullon erikoiserä jaettiin tuotenäytteenä osassa K-ryhmän kaupoista pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella. Tuotenäytteen sai tietyistä kaupoista ostaessaan kaksi Härkis®-tuotetta.

Erikoiserän valmistus on tärkeä askel, kun alalla ollaan luomassa edellytyksiä sirkulaariselle ruokatuotannolle. Raisio jatkaa sivuvirroista syntyvien raaka-aineiden toimittamista Nordic Umami Companylle myös jatkossa. Esimerkiksi Härkis®-tuotteiden valmistuksesta yli jäävälle härkäpavun kuorelle on löytynyt eri yhteistyökumppanuuksien kautta useampia käyttötapoja. Niin Raisiolla kuin Nordic Umami Companyssä jatketaankin aktiivisesti työtä kasvipohjaisen ruuan edistämiseksi etsimällä uusia ratkaisuja ja yhteistyömalleja myös jatkossa.

Impact
Excitement
Replicability
Waiting for the first expert review.

Responses