Act

Sinebrychoff – Coca-Cola ja Sinebrychoff luopuivat neitseellisen muovin käytöstä puolen litran pulloissa

Reduced material (kg)
300 000

Sinebrychoff ja Coca-Cola siirtyivät huhtikuussa 2021 käyttämään Keravalla valmistetuissa juomissa puolen litran pulloja, jotka on kokonaan valmistettu vanhoista juomapulloista kierrätetystä muovista. Coca-Colan, Coca-Cola Zeron, Fantan, Spriten ja Bonaquan 500 ml pulloissa ei käytetä enää neitseellistä muovia. Sinebrychoff on Suomen suurin juomayhtiö, jonka valmistamien virvoitusjuomien ja vesien kaikki puolen litran pullot ovat kokonaan kierrätysmuovia.

Purpose

Kokonaan kierrätetystä muovista valmistettujen puolen litran pullojen käyttöönotto on merkittävä virstanpylväs kohti sitä, että Sinebrychoff ja Coca-Cola voivat kokonaan luopua neitseellisen muovin käytöstä pulloissa.

Sinebrychoffin valmistamissa Coca-Cola-yhtiön juomien puolen litran pulloissa on vuodesta 2014 käytetty 50 prosenttia kierrätettyä muovia. Nyt uusiomuovin määrää nostetaan puolen litran pulloissa 50 prosentista 100 prosenttiin.

Results

Sinebrychoffin Coca-Cola-yhtiön juomiin käyttämät puolen litran muovipullot painavat 20,5 grammaa, ja jatkossa tämä on kokonaan peräisin vanhoista pulloista kierrätetystä muovista. Kierrätetyn muovin käytön ansiosta neitseellistä muovia valmistetaan öljystä Suomen pulloihin yli 300 tonnia vähemmän vuodessa.

Tämä tarkoittaa myös merkittävää hiilidioksidipäästöjen pienenemistä, sillä neitseellisen muovin hiilijalanjälki on seitsemän kertaa suurempi kuin kierrätetyn muovin hiilijalanjälki.

Implementation

Juomapulloissa käytetty PET-muovi on maailman kierrätetyin muovilaatu. Suomessa vuosittain 90 – 92 prosenttia vesien ja virvoitusjuomien pantillisista muovipulloista palautuu kierrätettäväksi. Pullonpalautusjärjestelmä on suljettu järjestelmä, johon hyväksytty muovi voidaan kierrättää uudelleen elintarviketasoiseksi muoviksi. Kierrätetystä muovista valmistetaan juomapullojen lisäksi kertakäyttöisiä elintarvikepakkauksia, jotka päätyvät usein roskaksi tai sekamuovinkeräykseen, mistä niitä ei voi enää kierrättää uusiksi elintarvikepakkauksiksi. Pullosta pulloon kierrätys on linjassa EU:n ja Suomen kiertotaloustavoitteiden kanssa. Se ratkaisee kaksi ongelmaa: pitää pullojen muovin hyötykäytössä uudestaan ja uudestaan sekä pienentää huomattavasti pakkauksen ilmastovaikutusta eli hiilijalanjälkeä.

Pullosta pulloon kierrätyksen ansiosta Coca-Cola-pullon muovi voi siis saada uuden elämän jonkun toisen juoman pullossa. Koska vain kirkkaat pullot sopivat uusien pullojen materiaaliksi, Sinebrychoff on pullojen kierrätettävyyden parantamiseksi siirtynyt käyttämään Coca-Colan juomissa vain kirkkaita pulloja. Ennen vihreä Sprite-pullo ja vihertävä FuzeTea muuttuivat jo muutama vuosi sitten kirkkaiksi. Bonaqua-, Coca-Cola- ja Fanta-pullot ovat aina olleet kirkkaita.

Coca-Cola-juomien ohella myös Sinebrychoffin valikoimassa olevat puolen litran Dr Pepper, Muumi ja Smurffi on pakattu jatkossa 100 % kierrätysmuovipulloihin.

“Kierrätysmuoviin siirtymisen lisäksi valmistamissamme kierrätysmuovipulloissa on panostettu muovin vähentämiseen. Vuonna 2017 madalsimme pullojen kaulaosaa neljä milliä, ja pulloja alettiin valmistaa kevyemmistä aihioista. Tämän ansiosta muovia tarvittiin pulloihin yli 20 miljoonan muovipullon verran vähemmän vuodessa. Uusi pullo on parasta, mitä käytetystä pullosta voi tehdä.”

Marja-Liisa Weckström, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja, Sinebrychoff
Impact
Excitement
Replicability
Waiting for the first expert review.

Responses