Purpose
Haluamme olla osa sitä 3,5 prosenttia, joka muuttaa maailmaa. Uskomme, että pienilläkin teoilla on merkitystä. Kiertotalousajattelu on Ravintolamestareiden ytimessä ja osa ydinarvoja. Koko henkilökunnalla on halu tehdä asioita paremmin.
Maailmanhistoriassa on runsaasti esimerkkejä siitä, miten pienen ihmisryhmän tekemisestä on lähtenyt vyörymään mullistavia seurauksia – niin hyvässä kuin pahassa. Yksi esimerkki on ns. ”3,5 prosentin sääntö”, joka perustuu tutkimuksiin väkivallattomien kansalaisliikkeiden muutosvoimasta. Päähavainto on ollut, että kun noin 3,5 prosenttia kansalaisista aktivoituu ja osallistuu liikehdintään, liikkeet onnistuvat tavoitteissaan ja saavuttavat merkittäviä muutoksia.
Tarkoituksena on vähentää yrityksen ympäristökuormitusta. Ravintolamestareilla on Ekokompassi-sertifikaatti. Ekokompassiprosessissa tunnistettiin, että yrityksen merkittävimmät ympäristövaikutukset syntyvät hankinnoista, materiaalien käytöstä sekä jätteistä. Lisäksi tärkeäksi nähtiin vaikuttaminen ympäristöasioissa. Arjen kiertotalousratkaisuilla pystytään vaikuttamaan näihin kaikkiin: vähentämään hankintoja, tehostamaan materiaalien käyttöä sekä vähentämään syntyvän jätteen määrää. Lisäksi sitoutetaan henkilöstöä, asiakkaita ja yhteistyökumppaneita vastuullisiin ja ympäristön huomioiviin toimintatapoihin.
Results
Vuonna 2016 vastuullisuus tuli olennaiseksi osaksi Ravintolamestareiden strategiaa. Tästä vuodesta lähtien Ravintolamestareiden ravintoloissa on toteutettu kymmeniä arjen kiertotaloustekoa. Näistä suurin osa on syntynyt henkilöstön omasta aloitteesta.
Esimerkkejä:
– Käytetyistä pulloista on tehty juomalaseja
– Hävikkiruoan myynti ravintoloista
– Asiakkaita on osallistettu kiertotaloustekojen toteuttamiseen. Esimerkiksi Puijon ravintoloiden käsipyyhkeitä varten asiakkaat ovat lahjoittaneet vanhoja pyyhkeitä.
– Lounaalta ylijäävät leivän kantapalat kierrätetään hevostallille ravinnoksi
– Jätteiden monipuolinen lajittelu
– Buffetpöytiä on rakennettu kuormalavoista ja kierrätetyistä materiaaleista
– Kierrätyshuonekaluja on käytetty paljon, mm. Puijon majan koulutuolit
– Yrityksen tietokoneet ovat käytettyjä yrityskoneita
– Astioina käytetään käytettyjä lautasia ja kuppeja aina kun mahdollista
– Kasviöljy kierrätetään
– Kynttilänjämät ja viinipullon korkit kierrätetään askartelukäyttöön
– Edellisen päivän myymättömiä leivonnaisia käytetään jälkiruokien raaka-aineina
– Ylijäämä tee otetaan talteen alkoholittomia drinkkejä varten
– Kuplajuomat, joista on hapot hävinneet, keitetään makusiirappia
– Nahistuneista yrteistä tehdää mehua
– Keittiön ylijääneet valkuaiset hyödynnetään drinkeissä.
Usein kiertotalousteko osallistaa myös yhteistyökumppaneita ja paikallisia yrityksiä. Rikkoutuneista laseista on valmistettu uusia tarjoiluastioita paikallisessa lasiliikkeessä. Sustainable Development Cocktail, hyödynnetään paikallisen K-kaupan appelsiinimehun puristamissa ylijäävää appelsiinin lihaa ja kuorta.
Jatkossa aiotaan kannustaa myös asiakkaita innovoimaan kiertotaloustekoja.
Implementation
Koko henkilöstömme on mukana kehittämisessä. Henkilökuntamme haluaa oma-aloitteisesti miettiä tapoja, missä voidaan hyödyntää olemassa olevia materiaaleja, vähentää hukkaa ja pienentää hiilijalanjälkeämme. Järjestämme säännöllisesti koko henkilökunnallemme suunnattuja ympäristöaiheisia koulutuksia. Meillä on ympäristötiimi, johon kuuluu henkilökuntaa jokaisesta ravintolastamme.
Taloudellinen ajattelu tukee ympäristön huomioivaa toimintaa. Esimerkiksi kun avaamme uuden ravintolan, tai teemme pienempiä investointeja, mietimme, mitä olemassa olevaa materiaalia voidaan hyödyntää. Puijon ravintoloiden sisustuksessa on käytetty paljon kierrätysmateriaalia, esim. iso osa tuoleista on kierrätettyjä.
Aina kiertotalousratkaisu ei välttämättä ole edullisin vaihtoehto. Silti halutamme useimmiten valita kestävän ja vastuullisen vaihtoehdon, koska sillä saamme ravintoloihin uniikkia ilmettä sekä omaleimaisuutta juoma- ja ruokatuotteisiin. Yhdessä innovointi sitouttaa henkilöstöä, saa innostumaan yhdessä tekemisestä sekä ruokkii innovatiivista ajattelua ja kekseliäisyyttä.
Olemme yksi Mission Positive Handprint -hankkeen pilottiyrityksistä. Hankkeen tavoitteena on tukea ravitsemisalan pk-yritysten muutoskyvykkyyttä kestävän kehityksen merkityksen kasvaessa yhteiskunnassa ja asiakkaiden arvomaailmassa.
Responses