Act

Matkahuolto – Porvoon kyläkyyti

Beneficiaries
37 000

Kaikilla ei ole mahdollisuutta asua kaupunkien keskustoissa, joissa joukkoliikenne toimii saumattomasti ja palvelut ovat lähellä. Miten varmistamme, että harvalla asutuilla alueilla ihmiset pääsevät apteekkiin, harrastuksiin ja sairaalaan ympäristöä kunnioittaen? Matkahuolto yhdessä Porvoon kaupungin kanssa lanseerasi Kyläkyyti –palvelun, joka mahdollistaa modernin joukkoliikenteen: ovelta ovelle ja asiakkaiden aikataulun mukaan.

Purpose

Tarkoitus on tarjota harvoilla seuduilla asuville ihmisille mahdollisuus liikkua sujuvasti ja ympäristöystävällisesti. Porvoon kaupungin tarjoama Kyläkyyti -palvelu on tarkoitettu liikkumiseen Porvoon kylien ja keskustan välillä sekä haja-asutusalueella. Kyläkyyti on nykyaikainen kutsuliikennepalvelu ja sen tilaaminen tuli mahdolliseksi Matkahuollon Reitit ja Liput -mobiilisovelluksella vuonna 2020.

Ovelta hakeva kutsuliikennepalvelu houkuttelee harvaan asutuilla seuduilla enemmän asiakkaita kuin perinteinen kiinteä bussireitti. Se on asiakkaalle joustava ja edullinen tapa matkustaa ja matkan voi halutessaan yhdistää matkareitteihin yli kuntarajojen.

Reitit ja Liput -mobiilisovelluksen mahdollistama reaaliaikainen kokemus on houkutellut Porvoon alueella erityisesti nuoria ja työssäkäyviä kutsuliikenteen käyttäjiksi. Kyydin tilaaminen on kuitenkin iäkkäille ja erityisryhmille mahdollista myös soittamalla.

Results

Matkojen tilaaminen ja yhdistely helppokäyttöisen Reitit ja Liput -sovelluksen avulla paransi Porvoon alueella eri ikäryhmien liikkumismahdollisuuksia. Muun muassa nuoret ja autottomat pääsivät kulkemaan itsenäisesti harrastuksiin ja asioille. Jopa 30 prosenttia kyläkyydin käyttäjistä kertoi vähentäneensä oman auton käyttöä ja näin myös liikenteen päästöt vähenivät.

Kyläkyydin avulla Porvoossa pystyttiin ratkaisemaan haja-asutusalueen vähäisen joukkoliikennetarjonnan ongelmaa.

Implementation

Teemme kaikkemme sen eteen, että ihmisillä on mahdollisuus päästä kiinni palveluihin huolimatta siitä, missä he asuvat. Porvoon Kyläkyyti tarjoaa asukkaille joustavan ja modernin kestävää elämäntapaa tukevan julkisenliikenteen palvelun. Asiakas syöttää ensin Reitit ja Liput -sovellukseen tiedon noutopaikasta ja määränpäästä, jonka jälkeen matka yhdistyy muiden samaan suuntaan kulkevien kyyteihin. Asiakas voi seurata auton saapumista sovelluksessa reaaliajassa.

Lue tarkemmin täältä, miten Kyläkyyti toimii: https://www.porvoo.fi/kuinka-kylakyyti-toimii

Impact
Excitement
Replicability
Waiting for the first expert review.

Responses

  1. Yhdistää hienolla tavalla haja-asutusalueiden palveluiden tarjoamisen joukkoliikenteen käytön lisäämiseen ja ilmastopositiivisiin vaikutuksiin – kustannustehokkaalla tavalla.

  2. Näen hienona asiana sen että Porvoon kyläkyyti mahdollistaa autottomien kulkemisen harrastuksiin ja asioille ja vaikuttaa positiivisesti myös liikenteen päästöjen vähenemiseen. Palvelun käyttö tehty helpoksi ja oman aikataulun mukaan tehtäväksi.