Social
Health and Well-being

Finnish Paralympic Committee – SOLIA

Paralympiakomitean hallinnoima Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta SOLIA tarjoaa kokeilu- ja vuokraustoimintaa sekä auttaa oman liikunnan apuvälineen hankinnassa jakamalla tietoa ja antamalla asiantuntijalausuntoja. SOLIA palvelee erityisesti vammaisia henkilöitä, jotka haluavat testata uutta urheilulajia tai tarvitsevat välineen määräajaksi. Välineet.fi -sivustolta löytyy esimerkiksi tandempyöriä, pyörätuoleja eri lajeihin ja talviliikuntavälineitä.

Rental days
5 706
Total impact 5 706 See all »
Rental days
5 706
Total impact 5 706 See all »
Share the Planet Act and help it spread
Anyone with a social media account can help boost visibility of this action by sharing on Facebook, Twitter, or LinkedIn.
Challenge an organization
Challenge an organization to join this action
0
Organizations challenged
Project Director, Sustainable Everyday Life at Sitra
Markus Terho
Impact
Excitement
Replicability
About Markus
A corporate responsibility veteran, with over two decades in the industry. He has held several notable positions, among them, he has served as the global sustainability chief at Nokia. There he has managed global corporate responsibility activities, environmental and social responsibility, social investment portfolios as well as disaster relief and charity donations.
Review

In this planet act a simple sharing service lowers the threshold to try and possibly start a new hobby that brings enjoyment, development opportunity and joy. this act is locally sclable, but requires investment from the organization offering the service.

Impact
Excitement
Replicability

Purpose

SOLIA:n apuvälinetoiminnassa yhdistyy monta vastuullisuusnäkökulmaa: se luo uusia harrastusmahdollisuuksia vammaisille henkilöille ja näin ollen lisää liikunnan ja urheilun yhdenvertaisuutta.

Ympäristö kiittää, koska jokaisen ei tarvitse hankkia omaa välinettä ja lisäksi taloudellisesta näkökulmasta se on edullinen tapa testata jotain tiettyä välinettä ennen ostopäätöstä.

Sovellettua liikuntavälinettä tarvitsevan liikkujan ei pitäisi joutua maksamaan harrastamisestaan enempää kuin muidenkaan, mutta liikunnan ja urheilun apuvälineet ovat usein kalliita hankkia. Vaikka yhteiskunnan pitäisi korvata vammasta tai toimintakyvyn alentumisesta johtuvat lisäkustannukset, tämä ei aina toteudu. Liikuntavälineitä on myös vähän markkinoilla ja niitä on vaikea saada.

Results

SOLIA-apuvälinetoiminnan kautta vuokrattiin vuonna 2019 välineitä 5706 vuorokauden edestä. Keskimäärin yhden apuvälineen lainaus laittaa yhtä henkilöä liikkumaan 11 vuorokauden verran

Palvelu auttaa tärkeää kohderyhmää liikkumaan ja säästää lähtökohtaisesti haastavassa taloudellisessa tilanteessa olevien varoja muuhun elämiseen. Lähdemme nostamaan tätä lukua ja tavoitteena on yli 6000 vuokrausvuorokautta vuonna 2021.

Kehitämme vuoden 2021 erityisesti välinevuokrauksen viestintää ja verkkosivuja.

Implementation

SOLIAn toimintayksikköinä toimii viisi liikunta- ja kuntoutuspalveluita tarjoavaa organisaatiota. Yksiköt sijaitsevat Helsingissä, Maskussa, Kuopiossa, Seinäjoella ja Rovaniemellä. Liikunnan apuvälineisiin voi tutustua ja vartata Välineet.fi -sivuston kautta.

Lisäksi on tarjolla ohjevideoita sekä vertaisohjaajia, jotka auttavat uuden harrastuksen alkuun.

The People's Voice

"Jim" 03.04.2021
Great act!