Kevennetään maailman taakkaa yksi annos kerrallaan!
Vegentäminen, eli kasvispainotteisen ruokavalion lisääminen, on helppo ja herkullinen tapa edistää niin ihmisen, ympäristön kuin työyhteisönkin hyvinvointia.
Vegentäjät kannustaa organisaatiota tarjoamaan sidosryhmilleen tietoa, kannustusta sekä resursseja ympäristöystävällisen, ruokavalion mahdollistamiseksi, ja näin vaikuttamaan tehokkaasti ympäristön sekä henkilöstön hyvinvointiin.
Purpose
Ruoan kulutuksen arvioidaan muodostavan Suomessa 20–25% keskimääräisen kuluttajan ilmastovaikutuksesta, ja ruokavalinnoilla voi vaikuttaa tähän noin 30-40 % verran – jotkut asiantuntijat tosin ovat sitä mieltä, että nämä arviot ovat liian matalia. Ruoantuotannosta puhuttaessa hiilijalanjäljen lisäksi keskustellaan myös luonnon monimuotoisuuden pienentymisestä, vesistöjen rehevöitymisestä , eläinten oikeuksista sekä maaperän eroosiosta. Kyse on yhdestä merkittävimmistä asiasta, mihin yksilö voi itse vaikuttaa, mutta usein niin mustavalkoinen ilmastoruokakeskustelu ei inspiroi kaikkia.
Samaan aikaan suomalaiset syövät aivan liian vähän kasviksia. Suomalaisista miehistä keskimäärin 86% ja naisista 78% eivät syö päivittäin tarpeeksi kasviksia, marjoja ja hedelmiä, ja leikki-ikäisistä 99%. Hätkähdyttävää.
EAT-Lancet Commission suurraportti mainitsee, että punaisen lihan kulutuksen olisi pudottava ainakin puolella vuoteen 2050 mennessä, ja että meidän tulisi tuplata vihannesten, hedelmien, pähkinöiden ja palkokasvien kulutus. Samaa muuten suosittelee THL – ja meidän korviin tämä kuulostaa ihan vegentämiseltä!
Näiden EAT-Lancet Commissionin ehdottamien muutosten arvioitaisiin tuovan mukanaan ilmastovaikutusten lisäksi suuria terveysvaikutuksia globaalisti: niiden on arvioitu ehkäisevän miljoonia ennenaikaisia kuolemia vuosittain, puhumattakaan lisääntyneestä hyvinvoinnista, sairauksien ehkäisystä ja terveydestä.
Osallistumiseen on luotu eri tasoja sekä materiaaleja millä organisaatiot voivat lähetä mukaan vaikuttamaan inspiroimalla sidosryhmiään mukaan. Ensimmäinen taso on täysin veloitukseton, ja maksulliset tasot jokainen mahdollistavat parempaa sekä ympäristöystävällistä ravitsemusta myös vähävaraisille perheille.
Vegentäminen tuo lautaselle kaikki vegemaailman värit, ja kannustaa muutokseen vegeästi. Kasvispainotteinen ruokavalio ei tarkoita mistään luopumista, päinvastoin! Värikkäät materiaalit tuovat usein niin mustavalkoiseen ruokavaliokeskusteluun kepeyttä, iloa ja kannustusta. Isossa kuvassa maailma ei tarvitse lisää vegaaneja, vaan kasvisruokataitoja kaikille. Jokainen vegentää tyylillään!
Results
Mukaan lähtevien organisaatioiden kautta tavoitamme tuhansia ihmisiä inspiroivien sisältöjen, reseptien ja muun materiaalin kanssa. Kutsumme ihmiset mukaan organisaatioiden kautta, jolloin meidän on mahdollisuus vaikuttaa tehokkaasti ja vaikuttavasti yhteen suurimmista ilmastohaasteista, samalla tukien kansanterveyttä sekä työhyvinvointia.
Vennerin perustama “Vaikutetaan Vegentämällä” aloitetaan perustajajäsenien kanssa: mukana vegentämässä ovat jo vastuullisuuden edelläkävijäyritykset Heltti, Orkla, Greenstep, Avidly, Champ sekä Foodin, Kotipizza, Jalotofu, Aboad, Sofokus, Tehden, Innovation Home sekä Gold & Green, ja mukaan on haastettu yli 21 000 henkilöä ko. organisaatioiden kautta!
https://vegennys.fi/
Implementation
Vegentäjät-sivusto tarjoaa kaikille mukaan lähteville organisaatioille veloituksettoman “Vaikuta Vegentämällä” – paketin, millä organisaatio voi inspiroida sekä kannustaa sidosryhmänsä mukaan. Mukana on neljä Vegennys-opasta resepteineen sekä somemateriaalipaketti. Veloitukselliset tasot sisältävät monipuolisempaa ruokakasvastusmateriaalia sekä resepti-inspiraatiota, sekä mahdollisuuden tilata Vegennys-ruokakonsepteja henkilöstölleen tai suoraan vähävaraisille perheille -osana yritysvastuullisuutta.
Ihan jokaisella organisaatiolla sekä yskilöllä on mahdollisuus osallistua: tervetuloa vaikuttamaan vegentämällä kanssamme! Ilmastoystävällinen ruoka ei nimittäin tarkoita, että jäisit mistään paitsi, oikeastaan ihan päinvastoin.
Motivating people to modify their eating habits by promoting the increased use of vegetables in each meal improves health and in most cases reduces environmental impact.
Promoting and providing communication of the benefits of plant-based options through a focuced campaign enables tracking of the success and provides an easy way for different organizations and individuals to get involved.
Responses