Act

Suomen Joutsen – Historiallista tuulivoimaa

Reduced waste (kg)
20

Aikanaan laivat kulkivat tuulen avulla. Pelkästään se on hyvä muistutus siitä miksi historiaa kannattaa vaalia.

Purpose

Yksi Forum Marinumin tunnetuimmista kohteista on sen kuuluisa museolaiva Suomen Joutsen. 120 vuotta vanhan purjelaivan huolto ja kunnossapito on ympärivuotista työtä. Forum Marinum haluaa kiinnittää erityistä huomiota ympäristöystävällisiin työmenetelmiin- ja välineisiin ja täten minimoida laivan aiheuttama ympäristökuorma. Tämä toteutetaan mm. huolellisesti valituilla maaleilla ja mahdollisimman ekologisilla pintakäsittely- ja puhdistusaineilla.

Results

Suomen Joutsenen huuhteluaukkoihin asennettujen suodattimien ansiosta kerätään talteen mm. maalien hilsettä ja muuta roskaa, joka muutoin päätyisi Aurajoen kautta mereen. Myös ympäristöystävällisen hamppuköyden käyttäminen aluksella on eettinen valinta. Satoja metrejä köyttä tarvitsevalla laivalla luonnonmukaisen materiaalin valinta on huomattavasti ympäristöystävällisempää kuin halvempien, mikromuoveja irrottavien synteettisten materiaalien käyttö.

Implementation

Purjelaivan takilasta tippuu mm. sääoloista johtuvan rasituksen myötä jatkuvasti pientä roskaa. Tämän lisäksi maalipinta hilseilee jonkin verran. Forum Marinum on asentanut vuoden 2022 aikana kannen huuhteluaukkoihin suodattimet, jotka keräävät ylimääräiset partikkelit ja roskat talteen jätteenkierrätykseen.

Forum Marinum seuraa suodattimiin kertyneen roskan määrää saadakseen selville ympäristökuorman keventämisen määrän. Arvioitu määrä on toistakymmentä kiloa jätettä vuodessa. Laivan puukantta hoidetaan ympäristöystävällisellä öljyllä ja se huuhdellaan luonnonmukaisilla pesuaineilla.

Impact
Excitement
Replicability
Waiting for the first expert review.

Responses