Environment
Climate

Kotipizza – Tuulivoiman käyttöönotto ravintoloissa

Kotipizza-ketju ottaa käyttöön tuulivoiman, koska se on puhdas ja kotimainen energiamuoto. Tuulivoima tukee Kotipizzan tavoitetta vähentää päästöjään niin, että ketjun ruokatuotteet ovat täysin hiilineutraaleja vuoteen 2030 mennessä. Vuoden 2022 alkupuolella Kotipizza saa oman tuulivoimalan Kurikkaan Pohjanmaalle. Se edistää uuden, suomalaisen uusiutuvan energian lisärakentamista.

Reduced CO2 (tCO2e)
4 000
Total impact 1 380 457 See all »
Reduced CO2 (tCO2e)
4 000
Total impact 1 380 457 See all »
Share this Act and help it spread
Help this Act to spread by sharing it on Facebook, Twitter, or LinkedIn.
Invite an organization
Invite an organization to do this Act
2
Organizations invited
Impact
Excitement
Replicability
Approved by experts

Kotipizza on hyvien puolella. Se tarkoittaa sitä, että huolehdimme ihmisistä ympärillämme, teemme työtä hiilijalanjälkemme minimoimiseksi ja vaadimme, että myös yhteistyökumppanimme kantavat vastuunsa. Haluamme olla ylpeitä kaikista kumppaneistamme, yrittäjistämme ja työntekijöistämme ja haluamme, että myös he voivat olla ylpeitä meistä. Kotimaisen tuulisähkön käyttöönotto on konkreettinen tapa tuoda ilmastotyö osaksi lähes kolmensadan ravintolamme arkea. Samalla se tarjoaa asiakkaillemme mahdollisuuden nauttia pizzasta hyvällä omallatunnolla ja pienentää oman kulutuksensa ilmastojälkeä.

Antti Isokangas, Viestintä- ja vastuullisuusjohtaja

Purpose

Pizzauuni hohkaa 330-asteisena keittiön nurkassa aamusta iltaan. Takatiloissa kylmiöt pitävät pizzan raaka-aineet, kuten salamiviipaleet, ananaspalat ja juustoraasteen, tuoreina ja laadukkaina. Tiskikone pesee astioita ja ruuanlaittovälineitä puhtaiksi. Muun muassa nämä laitteet ja ravintolan valaistus kuluttavat sähköä Kotipizzoissa.

Sähkönkulutus on yksi merkittävimmistä ilmastopäästöjen aiheuttajista ravintolatoiminnassa. Vaikka käytössä ovat mahdollisimman energiatehokkaat laitteet, jotka säästävät sähköä, pizza ei kypsy haaleassa uunissa ja täytteet täytyy säilyttää ruokaturvallisesti riittävän kylmässä. Kotipizzojen sähköntarve on kasvussa, kun pizzaa paistetaan yhä enemmän ja yhä useammassa ravintolassa ympäri maan. Myös pizza-autojen lämpölaatikko, joka pitää pizzat kuumina kotiovelle asti, toimii tulevaisuudessa sähköllä. Kuljetettavien pizzojen osuus kaikista Kotipizzoissa myydyistä pizzoista on jatkuvassa kasvussa.

Vähentääkseen pizzanpaiston ympäristökuormitusta Kotipizza ottaa käyttöön uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön ketjun ravintoloissa. Jatkossa uunit kuumenevat vastuullisella tuulivoimalla, jonka tuotannon ilmastopäästöt ovat lähes nollassa.

Results

Yksi Kotipizzan vastuullisuustyön tavoitteista on tehdä pizzan hiilijalanjäljestä mahdollisimman pieni. Uusiutuvan sähkön käyttö ravintoloissa vie pizzat harppauksen lähemmäksi hiilineutraalisuutta.

Valinnan myötä ketjun vuosittaiset ilmastopäästöt vähenevät karkeasti arvioituna jopa 4000 hiilidioksidiekvivalenttitonnilla. Se vastaa esimerkiksi 6700 edestakaista lentoa Helsingin ja Gran Canarian välillä. Muutos mahdollistaa myös kestävämmät valinnat Kotipizzan asiakkaille, kun luonnon hyvinvointi huomioidaan pizzanvalmistuksessa entistäkin paremmin.

Vastuullisen sähkön lisäksi hiilijalanjälkeä karsitaan Kotipizzassa esimerkiksi hankkimalla kotimaisia ja kestävästi tuotettuja raaka-aineita, torjumalla ruokahävikkiä ja suunnittelemalla ympäristöystävällisiä pakkauksia.

Implementation

Kotipizzalle rakennetaan oma tuulivoimala Etelä-Pohjanmaalle, Kurikan Rasakankaan tuulipuistoon. Ketju tekee yhteistyötä suomalaisen energiayhtiön Ilmattaren kanssa, jolla on tuulipuistoja eri puolilla Suomea. Panostus kokonaan uuteen voimalaan tukee uusiutuvan energian tuotantoa kotimaassa ja lisää työllisyyttä ja paikallisia verotuloja.

Tuleva tuulivoimala, toiselta nimeltään tuuliturbiini, tuottaa riittävästi sähköä koko ketjun tarpeisiin. Kurikassa on hyvät tuuliolosuhteet, riittävästi etäisyyttä asutukseen ja mahdollisuus sovittaa tuulivoimatuotanto yhteen alueen muun maankäytön kanssa. Voimalan rakentamisen, ylläpidon ja ennen pitkää sen osien uusiokäytön ja kierrättämisen ympäristövaikutukset on huomioitu kattavasti.

Turbiinin kolme siipeä alkavat pyöriä vuoden 2022 alussa, kun voimala valmistuu. Siihen asti Kotipizzat saavat tuulisähköä Ilmattaren olemassa olevista tuulipuistoista. Sitä alkaa virrata ravintoloihin porrastettu tämän ja ensi vuoden mittaan. Aluksi tuulisähkö tulee käyttöön perinteisissä kivijalkaravintoloissa, joissa on vain Kotipizzan liiketoimintaa. Ketju tulee myöhemmin kompensoimaan niiden ravintoloiden sähkönkulutuksen päästöt, joiden sähkösopimukseen ei voida vaikuttaa. Niitä ovat esimerkiksi osa kauppakeskuksien sisällä sijaitsevista ravintoloista.

The People's Voice

No comments yet

Other Climate Planet Acts