Act

Kotipizza – Tuulivoiman käyttöönotto ravintoloissa

Reduced CO2e (tCO2e)
4 000

Kotipizza-ketju otti vuonna 2021 käyttöön tuulivoiman, koska se on puhdas ja kotimainen energiamuoto. Tuulivoima tukee Kotipizzan tavoitetta vähentää päästöjään niin, että ketjun ruokatuotteet ovat hiilineutraaleja vuoteen 2030 mennessä. Kotipizzalla on myös oman tuulivoimala Kurikassa Pohjanmaalla. Se edistää uuden, suomalaisen uusiutuvan energian lisärakentamista.

Read in another language:

Purpose

Pizzauuni hohkaa 330-asteisena keittiön nurkassa aamusta iltaan. Takatiloissa kylmiöt pitävät pizzan raaka-aineet, kuten salamiviipaleet, ananaspalat ja juustoraasteen, tuoreina ja laadukkaina. Tiskikone pesee astioita ja ruuanlaittovälineitä puhtaiksi. Muun muassa nämä laitteet ja ravintolan valaistus kuluttavat sähköä Kotipizzoissa.

Sähkönkulutus on yksi merkittävimmistä ilmastopäästöjen aiheuttajista ravintolatoiminnassa. Vaikka käytössä ovat mahdollisimman energiatehokkaat laitteet, jotka säästävät sähköä, pizza ei kypsy haaleassa uunissa ja täytteet täytyy säilyttää ruokaturvallisesti riittävän kylmässä. Kotipizzojen sähköntarve on kasvussa, kun pizzaa paistetaan yhä enemmän ja yhä useammassa ravintolassa ympäri maan.

Vähentääkseen pizzanpaiston ympäristökuormitusta Kotipizza otti vuonna 2021 käyttöön uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön ketjun ravintoloissa. Jatkossa uunit kuumenevat ilmastoviisaalla tuulivoimalla, jonka tuotannon ilmastopäästöt ovat lähes nollassa.

Results

Yksi Kotipizzan vastuullisuustyön tavoitteista on tehdä pizzan hiilijalanjäljestä mahdollisimman pieni. Uusiutuvan sähkön käyttö ravintoloissa vie pizzat harppauksen lähemmäksi hiilineutraalisuutta.

Valinnan myötä ketjun vuosittaiset ilmastopäästöt vähenevät karkeasti arvioituna jopa 4000 hiilidioksidiekvivalenttitonnilla. Se vastaa esimerkiksi 6700 edestakaista lentoa Helsingin ja Gran Canarian välillä. Muutos mahdollistaa myös kestävämmät valinnat Kotipizzan asiakkaille, kun luonnon hyvinvointi huomioidaan pizzanvalmistuksessa entistäkin paremmin.

Ilmastoviisaan sähkön lisäksi hiilijalanjälkeä karsitaan Kotipizzassa esimerkiksi hankkimalla kotimaisia ja kestävästi tuotettuja raaka-aineita, tuotekehityksellä, torjumalla ruokahävikkiä ja suunnittelemalla entistä ympäristöystävällisempiä pakkauksia.

Implementation

Kotipizzalle nousi vuonna 2022 oma tuulivoimala Etelä-Pohjanmaalle, Kurikan Rasakankaan tuulipuistoon. Ketju tekee yhteistyötä suomalaisen energiayhtiön Ilmattaren kanssa, jolla on tuulipuistoja eri puolilla Suomea. Panostus kokonaan uuteen voimalaan tukee uusiutuvan energian tuotantoa kotimaassa ja lisää työllisyyttä ja paikallisia verotuloja.

Kotipizzan oma tuulivoimala, toiselta nimeltään tuuliturbiini, tuottaa riittävästi sähköä koko ketjun tarpeisiin. Kurikassa on hyvät tuuliolosuhteet, riittävästi etäisyyttä asutukseen ja mahdollisuus sovittaa tuulivoimatuotanto yhteen alueen muun maankäytön kanssa. Voimalan rakentamisen, ylläpidon ja ennen pitkää sen osien uusiokäytön ja kierrättämisen ympäristövaikutukset on huomioitu kattavasti.

Tuulisähkön ovat ottaneet käyttöön ne ravintolat, joissa se on olemassa olevien sähkösopimusten ja kiinteistön puolesta mahdollista. Vuoden 2023 alkupuolella noin 150 Kotipizza-ravintolan uunit kuumenevat tuulisähköllä.

Kotipizza on hyvien puolella. Se tarkoittaa sitä, että huolehdimme ihmisistä ympärillämme, teemme työtä hiilijalanjälkemme minimoimiseksi ja vaadimme, että myös yhteistyökumppanimme kantavat vastuunsa. Haluamme olla ylpeitä kaikista kumppaneistamme, yrittäjistämme ja työntekijöistämme ja haluamme, että myös he voivat olla ylpeitä meistä. Kotimaisen tuulisähkön käyttöönotto on konkreettinen tapa tuoda ilmastotyö osaksi ravintoloidemme arkea. Samalla se tarjoaa asiakkaillemme mahdollisuuden nauttia pizzasta hyvällä omallatunnolla ja pienentää oman kulutuksensa ilmastojälkeä.

Sara Anttila, Vastuullisuusasiantuntija
Impact
Excitement
Replicability
Waiting for the first expert review.

Responses