Act

4H – Reilu Teko

Reduced waste (kg)
40 000 000

Reilu Teossa maanviljelijät tekevät ympäristötekoja tuomalla lannoite- ja siemensäkkejä 4H-yhdistysten ylläpitämiin keräyspisteisiin. Keräyspisteitä hoitavat paikalliset nuoret, jotka saavat arvokasta työkokemusta ja ansiotuloja. Lannoite- ja siemensäkkikeräys on osa 4H-järjestön tekemää ympäristökasvatustyötä.

Read in another language:

Purpose

Reilu Teko on merkittävä kiertotalousteko, jossa maanviljelijät toimittavat lannoite- ja siemensäkkejä keräyspisteisiin, joita hoitavat paikalliset 4H-yhdistykset. Reilu Teko -keräyksessä työllistyneet nuoret voivat tehdä konkreettisia tekoja ympäristön puolesta samalla, kun he saavat työkokemusta.

Reilu Teko -toiminnasta 4H:lle tulevat varainhankinnan tuotot käytetään nuorten palkkoihin ja nuorisotyön tukemiseen. Reilu Teko on myös hyvä osoitus siitä, että yritykset voivat tehdä yhteistyötä ympäristön hyväksi ja edistää siten kestävää kehitystä.

Results

Nuoret ovat keränneet lannoite- ja siemensäkkejä jo vuodesta 1975. Näinä vuosikymmeninä on muovia saatu talteen yli 40 miljoonaa kiloa. Kerätty määrä ylittää reilusti valtioneuvoston pakkauspäätöksessä olevan 16 prosentin tavoitteen. Talteen kerätty lannoite- ja siemensäkkimäärä on vuosittain noin 70–80 % kaikesta kierrossa olevasta materiaalista.

Implementation

Reilu Teko -keräyksessä maanviljelijät tuovat tyhjät lannoite- ja siemensäkit 4H-yhdistysten keräyspisteisiin, joita on lähes jokaisessa kunnassa. Lajittelun ja pakkaamisen hoitavat 4H-nuoret, ja toiminnan pääyhteistyökumppani Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä hyötykäyttöön. Säkkien jättäminen keräykseen on viljelijöille maksutonta.

Pesun, murskauksen ja sulatuksen jälkeen säkit jatkavat elämäänsä uusina muovituotteina. Muovi esikäsitellään Lassila & Tikanojan laitoksella Suomessa, mistä se lähetetään Baltiaan uusiokäyttöön. Keräysmuovista valmistetaan esimerkiksi vannenauhaa saha- ja rakennusteollisuuteen. Ilman Reilu Teko -keräystä säkkimäärä päätyisi kaatopaikoille.

Reilu Teko -toiminnassa käynnistettiin vuonna 2022 pilotti, jossa erotellaan sisäsäkit ja ulkosäkit toisistaan. Näin eri muovilajit saadaan parempaan hyötykäyttöön kierrätyksessä.

Keräyspaikat ja tiedot keräykseen otettavista säkeistä löytyvät 4H:n verkkosivuilta www.4h.fi/reiluteko. Verkkosivuilla on hakutoiminto, jonka avulla maanviljelijä voi etsiä lähimmän keräyspisteen paikkakunnan nimen tai 4H-yhdistyksen mukaan.

Reilu Teko -keräyksen suojelijana on toiminut kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio. Keräyksessä ovat mukana Suomen 4H-liiton ja Yaran lisäksi Finlands svenska 4H, paikalliset 4H-yhdistykset sekä Hankkija, Lantmännen Agro, A-Rehu, Peltosiemen, Tilasiemen ja Lassila & Tikanoja. Reilu Teko -säkkikeräystä ovat tukemassa myös Maaseudun Tulevaisuus ja Landsbygdens Folk.

4H:n Reilu Teko -säkkikeräys on ollut kiertotalouden todellinen edelläkävijä. Muovia on kerätty vuosikymmenten varrella yli 40 miljoona kiloa.

Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, Reilu Teko -keräyksen pitkäaikainen suojelija
Impact
Excitement
Replicability
Waiting for the first expert review.

Responses