Act

1st Comeback – Vintagevaatteiden verkkokauppa

Products (pcs)
7 000

1st Comeback on verkkokauppa, jonka valikoima muodostuu comebackin tehneistä vintagevaatteista.

Muoti kiertää kehää ja tämän hetken muoti ottaa suoria vaikutteita menneiltä vuosikymmeniltä.
Miksi ostaa halpatuotantona tehty pikamuotivaate, kun 1st Comebackiltä voi löytää saman näköisen, esimerkiksi Suomessa 80-90-luvulla laadukkaasti valmistetun vaatteen?

Purpose

Muodin valmistaminen kuluttaa maapalloamme. Muodikkaasti pukeutumista on kuitenkin hankala kieltää kokonaan ihmisiltä. Huomasin, että muoti kiertää kehää ja samat trendit palaavat uudelleen noin 20-vuoden sykleissä. Tästä syystä perustin verkkokaupan, joka tuo tarjolle muotiin palanneet vintagevaatteet.

1st Comebackin tavoite on vähentää haitallisen pikamuodin kulutusta tarjoamalla vaihtoehdon pukeutua ekologisesti ja muodin mukaisesti.

Results

1st Comeback -vaatteisiin pukeutumalla on muodikas, ekologinen ja uniikki. Kaikki vaatteet on hankittu Suomesta ja suuri osa valikoimasta on lisäksi Suomessa valmistettuja laatuvaatteita. Laadukas vintagevaate kestää monta muodin kiertoa ja monen sukupolven käyttöä.

Verkkokaupassa on laaja valikoima ajankohtaisia trendivaatteita sekä klassisia vaatekaapin peruspilareita, jotka eivät mene koskaan muodista. Vaatteita on tarjolla kaiken kokoisille naisille ja miehille.

Vaatteita hankitaan erilaisista lähteistä ja suurin osa tulee kohteista, joissa kyseiset vaatteet olisivat muuten päätyneet hävitettäväksi. Parin vuoden aikana vaatteita on pelastettu hävitykseltä noin 7000 kpl. Pesun, huollon ja varastoinnin jälkeen vaatteet päätyvät myyntiin sitä mukaa, kun ne tekevät muodissa comebackin.

Implementation

Koko yritystoiminta on alusta alkaen rakennettu mahdollisimman pienelle hiilijalanjäljelle. Kaikki myytävät tuotteet ovat kierrätettyjä ja kaikki tilojen kalusteet, säilytysratkaisut ja työvälineet hankitaan aina ensisijaisesti kierrätettyinä.

1st Comebackin sivuilta löytyy yhteiskuntavastuu- ja ympäristöraportti, jossa on kerrottu laajemmin toiminnan vastuullisuudesta. Alla poimintoja raportista:
-Tilausten postittamiseen käytetään ekologisia ja kierrätettäviä voimapaperisia ja ruohopaperisia postituspusseja.
-Yritys ei käytä muovia ollenkaan, jopa teipit ovat paperisia.
– Kaikki jäte kierrätetään. Kierrätysjätettäkin syntyy vain pari säkillistä vuodessa. Sekajätteeseen päätyy ainoastaan rikkoutuneet henkarit, joita ei saa laittaa muovinkeräykseen. Henkaritkin on hankittu kierrätettynä.

1st Comebackin pelastamat vaatteet pestään aina huolellisesti, paikataan tarvittaessa, silitetään, kuvataan ja mitataan. Kuvaamisessa ja kuvien jälkikäsittelyssä kiinnitetään paljon huomioita siihen, että kuvissa näkyvät vaatteen sävyt vastaisivat mahdollisimman tarkasti todellisuutta ja kuvat antaisivat mahdollisimman tarkan kuvan tuotteen yksityiskohdista ja kankaan tekstuurista.

Comebackmuodilla teet vaikutuksen ja vaikutat – enemmän tyyliä, vähemmän hiilijalanjälkeä.
On ekoteko ostaa comeback-vaatteita.

Impact
Excitement
Replicability
Project Director, Sustainable Everyday Life at Sitra
Markus Terho
Review

This Planet act captures the impact of reuse of clothes and how reused products are offered to people in away that they provide similar or even better purchasing experience than buying of new clothes. This act is partially scalable in businesses that offer consumer goods, but requires specific competences and expertise to organize and operate.

About Markus
A corporate responsibility veteran, with over two decades in the industry. He has held several notable positions, among them, he has served as the global sustainability chief at Nokia. There he has managed global corporate responsibility activities, environmental and social responsibility, social investment portfolios as well as disaster relief and charity donations.

Responses