Environment
Climate

Arkea – ilmastopositiivisempia aterioita

Turun koulujen ja päiväkotien ruokalista uudistuu alkavalla lukukaudella. Taustalla on Turun kaupungin tavoite olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä. Ruokalistalle tehtävät muutokset ovat pieniä, mutta vaikuttavat merkittävästi ruoan hiilijalanjälkeen: Yksittäisten aterioiden hiilijalanjälki laskee jopa 30–50 %. Koulu- ja päiväkotiruokaa syödään Turussa päivittäin n. 25 000 annosta, joten nämä ruokalistamuutokset ovat iso askel kohti Turun kaupungin hiilineutraalisuustavoitetta.

No value
Total impact 0 See all »
No value
Total impact 0 See all »
Share this Act and help it spread
Help this Act to spread by sharing it on Facebook, Twitter, or LinkedIn.
Invite an organization
Invite an organization to do this Act
0
Organizations invited
Claim this Act
Is this your company's Act? Sign up and claim this Act to make it yours.

Purpose

Arkean tavoitteena on ollut löytää keinoja pienentää hiilijalanjälkeä säilyttäen ruoan maistuvuus ja terveellisyys. Uudistuneessa koulu- ja päiväkotiruokalistassa muutokset kohdistuvat erityisesti naudanlihaa sisältäviin ruokiin, sillä näiden hiilijalanjälki on kaikkein suurin. Koska juuri nämä ruoat ovat myös oppilaiden suosikkeja, Arkeassa on haluttu säilyttää ruokien maku tuttuna.

Results

Noin viidennes suomalaisten hiilijalanjäljestä aiheutuu ruoasta. Yhdessä lasten ja nuorten kanssa voimme pienentää näitä arkisia ilmastovaikutuksia merkittävästi. Koulu- ja päiväkotiruoan hiilijalanjälki saadaan muutoksen avulla laskemaan huomattavasti: yksittäisten aterioiden hiilijalanjälki laskee jopa 30–50 %.

 

Implementation

Jatkossa osa perinteisesti naudanlihaa sisältäneiden aterioiden proteiinista korvataan broilerin jauhelihalla ja joissakin ruoissa kasviproteiinilla. Jokaiseen ruokaan myös jää naudan jauhelihaa. Koska resepti säilyy samana, raaka-ainemuutos vaikuttaa vain vähän ruoan makuun tai koostumukseen.

Other Climate Planet Acts